Wat is het idee?

Maaisel uit wegbermen wordt nu vaak naar een composteerderij gebracht die er compost van maakt. Met de waardevolle bouwstenen die in het bermgras zitten wordt op deze manier niet veel gedaan. Bij van Berm tot Bladzijde worden de vezels uit bermgras met een extractie techniek van NewFoss uit het maaisel onttrokken en toegepast in de papierindustrie. Er wordt met partners uit de gehele keten, van terreinbeheerder tot papierfabrikant, intensief samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

Wat doet het?

Deze geheel nieuwe productieketen maakt hoogwaardige vezels uit bermgras en past deze toe in de papierindustrie. Houtvezels worden al decennia gebruikt om papier en karton van te maken, voor vezels uit gras was dit nog niet mogelijk.

Wat levert het op?

Idee
Verkennen
Ontwikkelen
testen
valideren
Toepassen
in de
praktijk
Regulier gebruik

Toepassing

Het ontwikkelen van een project als ‘van Berm tot Bladzijde’ brengt uitdagingen met zich mee, omdat het een ‘nieuwe manier van denken’ eist. Voor de ontwikkeling van dit project hebben de verschillende betrokken partijen zich dan ook verbonden en gezamenlijke verantwoordelijkheid genomen om dit project tot een succes te maken.

Terreinbeheerders zijn zich aan het organiseren om de benodigde hoeveelheden maaisel van de juiste kwaliteit aan te kunnen leveren. Parenco en NewFoss werken aan het verder opschalen en verfijnen van het toepassen van de vezels in het productieproces van Parenco. Op dit moment worden verschillende zaken door ketenpartners getest en opgeschaald.

Tot nu toe draaide Parenco twee proeven met gras van RWS en andere terreinbeheerders op hun nieuwe papierkarton machine. Daarvoor was, naast zo’n 6.000 ton maaisel, ook een innovatieve manier van werken nodig om de grasvezels geschikt te maken om bij te mengen in de fabricage van karton. Dat is op deze schaal een wereldprimeur. Een vervolg proef zal waarschijnlijk plaatsvinden begin 2018.

Partners

New Foss

Eigenaar van de innovatie waarbij vezels geproduceerd worden uit grassige biomassa.

Parenco

Mogelijke gebruiker vezels uit grassige biomassa.

Rijkswaterstaat Oost-Nederland

Als lid van de biomassa alliantie en van de Leerruimte SSRS, mogelijk leverancier van grasachtige biomassa

Tripleee

Kwartiermaker van deze pilot

Waterschap Vallei en Veluwe

Als lid van de biomassa alliantie mogelijk leverancier van grasachtige biomassa

BAM / Van den Herik

Als lid van de Leerruimte SSRS, leverancier van grasachtige biomassa

Stedendriehoek

Mogelijk leverancier grasachtige biomassa

Waterschap Drents Overijsselse Delte

Als lid van de biomassa alliantie mogelijk leverancier van grasachtige biomassa

Schut Papier BV


SMART Packaging Solution


Van Werven Biomassa BV


Bruins & Kwast Biomass Management


Hooijer Renkum BV


Het Groenbedrijf


Rijkswaterstaat Programma's Projecten en Onderhoud


Gemeente Apeldoorn


Gemeente Voorst


Gemeente Lochem


Gemeente Bronckhorst


Gemeente Ede


Natuurmonumenten


Verdere informatie

Meedenken over dit project?

Meedenken of meedoen? Werken aan het rivierenbeheer doen wij graag samen met u. Graag horen wij uw mening en suggesties om het rivierenbeheer te verbeteren. Laat het ons weten.

    * Dit zijn verplichte velden