Wat is het idee?

Om de waterdiepte op de vaarwegen in de gaten te houden, wordt een paar keer per jaar een peilboot gebruikt. Deze peilboot wint veel bodemdata in zodat de aannemer weet waar hij moet baggeren. Het gebruik van een peilboot gaat echter gepaard met hoog brandstofverbruik en is daarom niet duurzaam. Vandaar dat er is gedacht aan de mogelijkheid om zogenaamde ‘aquabots’ in te zetten.

Aquabots (aquatische of zelfvarende drones) kunnen nauwkeurig, snel, duurzaam en met beperkte kosten metingen uitvoeren op het water. Onder andere de waterdiepte, bodem en waterkwaliteit kunnen hiermee in kaart worden gebracht. Er is al een prototype met sensor hardware en data-analyse software succesvol getest op de IJssel in 2018.

Wat doet het?

Een aquabot kan op iedere gewenste locatie de waterhoogte en waterkwaliteit meten. Het apparaat is autonoom (zelfvarend), maar kan ook op afstand worden bestuurd. Met operationele sensors wordt data ingewonnen en met reeds ontwikkelde software vervolgens geanalyseerd.

Wat levert het op?

Aquabots kunnen nauwkeurig, efficiënt en duurzaam metingen doen op het water. Hierbij wordt brandstof bespaard, CO2-uitstoot gereduceerd en capaciteit vrijgemaakt. Er kunnen vaker metingen plaatsvinden die goedkoper zijn dan met de conventionele peilboten en met de resultaten kunnen we beter modelleren en voorspellingen doen.

Idee
Verkennen
Ontwikkelen
testen
valideren
Toepassen
in de
praktijk
Regulier gebruik

Toepassing

In 2018 is de aquabot getest op de IJssel en in de Rijnhaven van Rotterdam. De TRL na deze tests is 6.

Partners

RDM Campus Rotterdam

Verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de aquabot.

BAM / Van den Herik

Lid Leerteam SSRS

RH Marine


Rijkswaterstaat

Lid Leerteam SSRS

Deltares

Lid Leerteam SSRS

Verdere informatie

Meedenken over dit project?

Meedenken of meedoen? Werken aan het rivierenbeheer doen wij graag samen met u. Graag horen wij uw mening en suggesties om het rivierenbeheer te verbeteren. Laat het ons weten.

    * Dit zijn verplichte velden