De Leerruimte Self Supporting Rivier Systeem (SSRS) is net niet als eerste geëindigd bij de Europese Public Procurement of Innovation (PPI) Award 2015, een prestigieuze prijs voor de beste innovatiegerichte inkoopmethode in Europa. Leerruimte SSRS is een binnen een prestatiecontract vastgelegde experimenteerruimte die sociale en technische innovatie in rivierbeheer moet stimuleren.

NaamloosHet leerteam van SSRS tijdens de prijsuitreiking van de PPI Award 2015, met van links naar rechts Yuri Wolf (Rijkswaterstaat), Heleen Vreugdenhil (Deltares) en Tim van der Lugt (BAM/Van den Herik).

Voor deze editie van de PPI Award zijn methodes voor het inkopen van innovatieve leveringen, diensten of werken genomineerd. Leerruimte SSRS bracht het tot de finale omdat de inkoopmethode volgens de jury de ontwikkeling van sociale en technische innovaties op het gebied van rivierbeheer bevordert. Deze innovaties maken het mogelijk om rivierbeheer duurzamer en betaalbaarder te maken.

Ruimte voor innovatie

Volgens Marja Hamilton, binnen Rijkswaterstaat projectleider van het programma SSRS, is de Leerruimte een bijzondere manier van innoveren. ‘De Leerruimte is een extra bijlage die we aan een standaardmodel voor het prestatiecontract hebben toegevoegd. In dit geval voor het onderhoud van de IJssel en het Twentekanaal. Hiermee geven we opdrachtnemer BAM/Van den Herik de opdracht én de ruimte om innovatievoorstellen voor met name sedimentbeheer en biomassatoepassingen aan te dragen.’

Tijd nemen

Bij beheer en onderhoud is het vaak moeilijk om vooraf in te schatten waar kansen voor innovaties zijn, vertelt Hamilton.‘De opdrachtnemer begint ‘blanco’ met het beheer en onderhoud van een rivier. Hij moet dit gebied eerst goed leren kennen. Hoe langer hij daar bezig is – bijvoorbeeld met baggeren – hoe meer manieren hij kan tegenkomen om dit beter te doen. Het heeft dus tijd nodig om innovaties te bedenken. Daarom hebben we de aannemer bij de inschrijving gevraagd om aan te geven hoe hij dit continue leer- en innovatieproces wil inrichten.’